برنامه ریزی چیست و اصول برنامه ریزی
به نظر شما شانس رسیدن به هدف با برنامه ریزی بیشتر است یا بدون برنامه ریزی؟
مسلما شما مطمئن هستید که اگر دونفر یک هدف مشترک بگذارند و یک نفر فقط هدف گذاشته و پیش بروند و نفر دوم هدف گذاشته و یک نظم خاص و برنامه منظم داشته باشد شانس رسیدن به هدف در نفر دوم بیشتر است.
هدف گذاشتن به تنهایی کافی نیست این برنامه ها هستند که ما را به هدف هایمان نزدیک می کنند پس با ما همراه باشید.
فهرست مطالب
Toggleبرنامه ریزی چیست؟
برنامه ریزی فرایندی هست که از قبل تعیین می کنیم و متعهد می شویم یکسری کارها برای رسیدن به هدفمان انجام بدهیم. اگر برنامه ای برای رسیدن به هدفمان داشته باشیم شانس رسیدن به هدف بیشتر می شود . با برنامه ریزی باید سبک زندگی خودمان را متناسب با هدف مان پیش ببریم و این برنامه ها هستند که به ما هدف می دهند و کمک می کنند به اهدافمان برسیم.
2 اشتباه مهلک در برنامه ریزی
- برنامه ریزی نداشتن: خیلی از ما هدف گذاری می کنیم اما برنامه ریزی برای رسیدن به هدف نداریم و میگیم لازم نیست من که هدفم رو مشخص کردم و دارم برای رسیدن بهش تلاش می کنم.
- بعدشکست بیخیال شدن :برنامه ریزی داریم اما تا برنامه درست پیش نمیره ناامید میشیم و کلا بیخیال می شویم.درصورتی که اشتباه کردن و شکست در مسیر و برنامه رو پیش نبردن جزئی از راه هست و ما باید اشتباه کنیم تا بعد متوجه شویم کجای کار اشکال داریم و رفع کنیم و بهبود بدهیم و بهینه تر برنامه ریزی کنیم.
دوره رایگان هدف گذاری بیشتر از یک نفر
آموزش رایگان برنامه ریزی به روش GTD
اهداف برنامه ریزی چیست:
-
عمل گرایی
وقتی برنامه ریزی نداریم مشغول کارهای جعلی می شوید و از مسیر اصلی دور می شویم اما اگر برنامه ریزی داشته باشیم در مسیر درست حرکت می کنیم و عمل گرا می شویم چون در مسیر درست قد می زنیم .
-
خروج از سردرگمی
خیلی از ما تحمل ابهام را نداریم و وقتی هدف گذاری می کنیم نمیدونیم از کجا باید شروع کنیم با برنامه ریزی مسیر رسیدن به هدف برای ما شفاف می شود و از سردرگمی بیرون می آییم.
-
جلوگیری از اتلاف وقت و انرژی :
وقتی برای رسیدن به هدفمان برنامه ریزی می کنیم کارهایمان اولویت بندی می شود واین الویت بندی از اتلاف انرژی و زمان ما جلوگیری می کند و بازدهی ما را بالا می برد .
ویژگی های برنامه ریزی اصولی:
-
برنامه ریزی باید همراه خودشناسی باشد.
اول باید خودما را بشناسیم و بدانیم در چه زمانی از روز بازدهی داریم ؟ چقدر می توانیم متمرکز باشیم و تمرکز داشته باشیم ؟ چند ساعت می توانیم به طور مداوم کار کنیم ؟ چه چیز هایی می تواند مانع حرکت ما شود؟ وقتی پاسخ این سوالات را داشتیم ان وقت می توانیم درست و اصولی متناسب با شخصیت خود برنامه ریزی کنیم چون یک برنامه خوب باید شخصی سازی شود.
-
برنامه ریزی با زمان بندی درست
اول باید بدانیم که برنامه ها کوتاه مدت و بلند مدت هستند و ما وقتی که هدف گذاری کردیم بایداول برنامه کوتاه مدت برای رسیدن به هدف را مشخص کنیم و سپس برنامه ها را زمان بندی کنیم و جدولی تنظیم کنیم و روزانه برای خودمان برنامه ریزی کنیم و از قدم های هرچند کوچک شروع کنیم و پیش برویم ،هیچ کسی یک شبه به هدف خود نرسیده
است و این مسیر نیازمند پیوستگی و مداومت است
-
انعطاف پذیری در برنامه ریزی
وقتی برنامه ریزی که برای رسیدن به هدف انجام میدهیم با احتمال شکست را هم در نظر بگیریم و منعطف باشیم . در قسمت دو اشتباه رایج اشاره کردیم که خیلی ها بدون در نظر گرفتن احتمال شکست و با تخمی زدن اشتباه توانایی های خود و کامل گرایی پیش از حد برای خودمان برنامه ریزی می کنیم و وقتی کارها مطابق با برنامه پیش نمی رود نامید می شویم و به کلی دست از کار می کشیم درصورتی که شکست در مسیر جزئی از راه است.
-
تعهد تا سختگیری
برای یک برنامه ریزی اصولی باید برای خودمان تعهد ایجاد کنیم چون اهمال کاری و تنبلی و فراموش کاری باعث می شود که نتوانیم به تعهد خودمان عمل کنیم اما باید برنامه ای برای ایجاد تعهد حتما داشته باشیم. مثلا یک تعهد نامه کتبی بنویسیم یا به یک نفر از نزدیکانمان تعهد بدهیم تا ملزم به انجام بشویم.
-
استمرارو پیوستگی
یک برنامه ریزی اصولی باید اصل استمرار و پیوستگی را رعایت کند و با یک بار برنامه ریزی نمی شود به هدف رسید باید برنامه ریزی را بازنگری کردو متناسب با شرایط تغییر دهید.و این استمرار در برنامه ریزی را باید رعایت کنید.
چطور برنامه ریزی کنیم؟
برای یک برنامه ریزی اصولی باید 3 اصل را در هر مرحله رعایت کنیم:
-
زمان
در هر مرحله از برنامه ریزی باید زمان را مشخص کنیم و متناسب با هدف و رسالت خود در زندگی زمان را مشخص کنید . مثلا متناسب با هدفتان برنامه ریزی کنید در یک روز از چه ساعتی تا چه ساعتی چه کاری قرار است انجام بدهید و پژوهش ها نشان داده کسانی که زمان انجام کاری را مشخص می کنند شانس انجام ان کار در ان ها بالاتر است.
-
مشخص کردن زیر ساخت ها
برای خودتان مشخص کنید در مسیر انجام برنامه ها اگر مشکلی داشتید چطور ان را رفع کنید؟
مثلا اگر منابع نداشتید از چه کسانی کمک بگیرید؟
اگر نیاز به حمایت عاطفی داشتید چیکار کنید؟
اگر انگیزه نداشتید بهترین تصمیم چیه؟
چه دوره هایی باید شرکت کنید؟
چه کتاب هایی باید بخوانید؟
و…..
3- بازنگری هر مرحله
وقتی برنامه ریزی روزانه انجام می دهید باید در پایان ان روز ارزیابی کنید که کارها درست پیش رفته یاخیر ؟ مشکل کار از کجا بوده ؟ شاید شما در تخمین زدن مشکل داشتید وتوانایی های خودتان را درست تخمین نزده اید ؟ شایدکامل گرا بازی داشتید؟
و بعد برنامه خود را اصلاح کنید .
4 نکته طلایی در برنامه ریزی
-
قانون 90-90-1
این قانون میگه نود روز نود دقیقه ابتدای روز به مهم ترین هدفتان اختصاص دهید. مثلا اگر هدف دارید زبان دوم یاد بگیرید 90 روز،90 دقیقه اول روز را به یادگیری زبان دوم اختصاص بدهید .
-
حتی شده یک کار کوچیک انجام دهید.
برای رسیدن به هدفتان و قرار گرفتن در مسیر برنامه ریزی حتما باید روزی حداقل یک کار هرچند کوچک برای رسیدن به هدفتان انجام دهید.مثلا اگر قصد یادگیری زبان دوم دارید روزی حتی 10 کلمه جدید زبان یاد بگیرید.
-
اولویت بندی کنید.
افراد مهم و موفق هم 24 ساعت وقت دارند ما هم 24 ساعت وقت داریم پس گفتن جمله وقت ندارم بنطر درست نیست چون برای همه کارها وقت نیست اما برای کارهای مهم همیشه وقت هست . پس باید حتما کارها را اولویت بندی کنیم و مطابق با اولویت پیش برویم.
اینجا 4 دسته کار داریم .
کارهای مهم و فوری
کارهای مهم غیر فوری
کارهای غیر مهم و فوری
کارهای غیر مهم و غیر فوری
شخصی که می خواهد انسانی موفق باشد همیشه باید درحال انجام کارهای مهم و غیر فوری باشد و اجازه ندهد مهلت انجام کاری به پایان برید و تبدیل به کار مهم و فوری شود که شرایط بحرانی شود.
-
مهارت نه گفتن بیاموز.
برای اینکه مطابق برنامه هایتان پیش بروید لازم است اکثر وقت ها به موانع بیرونی نه بگویید پس روی مهارت نه گفتن کار کنید و تا جایی که می توانید به کسانی و کارهایی که شما را از هدف و برنامه تان دور می کند نه بگویید.
آموزش رایگان برنامه ریزی به روش GTD
دوره هدف گذاری سایت بیشتر از یک نفر فراموش نشه
درباره فاطمه معقولی
فاطمه معقولی هستم. تلاش می کنم این وب سایت بستری مفید و ارزش آفرین برای تمام بازدیدکنندگان باشد و مطالبی مفید درزمینه ی رشد فردی و شغلی به اشتراک گذاشته شود. منتظر نظرات ارزشمند شما برای بهبود این وب سایت هستم.
نوشته های بیشتر از فاطمه معقولی
دیدگاهتان را بنویسید