در بحران ارز چه کنیم؟
یکی از بزرگترین بحرانهای اقتصادی کشور اکنون در حال وقوع است. قیمت دلار رو به افزایش است در واقع ارزش پول ایران به حدود یک سوم کاهش پیدا کرده است. جیب عموم مردم خالی تر شده و زندگی برای آنها سخت تر شده است. متاسفانه عموم مردم نمی توانند تاثیری بر ارزش پول کشور داشته باشند. ولی هر کس می تواند اقداماتی انجام دهد تا آسیب کمتری از این بحران ببیند. از همه مهم تر باید قبول کنیم که شرایط بحرانی است و به همان میزان تغییراتی در برنامه های کاری و زندگی، داشته باشیم.
در هنگام بحران انسانها به سه دسته تقسیم می شوند:
1-دسته ای که وضعیت را بدتر می کنند.
2-دسته ای که خودشان را به دست تقدیر می سپارند.
3-دسته ای که با تدبیر در تلاش هستند بحران را مدیریت کنند تا آسیب کمتری ببینند.
در اینجا چند مورد از اقداماتی که می توانیم انجام دهیم تا آسیب کمتری از این بحران ببینیم را با هم بررسی می کنیم.
1 – دوری کردن از خبرهای منفی و بد
به صورت ناخودآگاه خیلی از ما خبرهای بد را منتشر می کنیم و هر کس دراین شرایط خبرهای بدتر و بیشتری منتشر کند، بیشتر مورد توجه قرار می گیرد.
پیگیری کردن و انتشار خبرهای بد نه تنها کمکی به ما و کشور نمی کند بلکه باعث یاس و ناامیدی خودمان و اطرافیان می شود. وقتی ناامید شویم دست از تلاش بر می داریم و بیشترین آسیب را در این بحران خواهیم دید.
2- تبدیل بحران به چالش
هر بحرانی می تواند به چالش تبدیل شود و هر چالشی می تواند به فرصت تبدیل شود. کشور ما بحران های زیادی را پشت سر گذاشته که در همان بحران ها افراد و شرکت هایی بودند که در حال رشد بودند و بحران را به فرصت تبدیل کردند. اگرچه این کار بسیار سخت به نظر می آید و عموم مردم از انجام آن ناتوان هستند ولی ارزش آن را دارد که تلاش کنیم و فرصت های احتمالی را بررسی کنیم و در صورت امکان ازآن بهره ببریم.
مثال 1 – با افزایش قیمت دلار کالاهای خارجی توجیه کمتری برای واردات دارند هر کس بتواند کالایی یا محصولی تولید کند که مشابه خارجی آن در کشور استفاده می شود این بحران را تبدیل به فرصت کرده است .
مثال 2 – با افزایش قیمت دلار تولید کالاهای که امکان صادارتش هست توجیه پذیر تر شده و خیلی از کالاها که قبلا توجیه برای صادارت نداشته اکنون توجیه دارد. مثلا کشاورزان عزیز می تواند روی کالاهای صادراتی مثال زعفران و پسته بیشتر کار کنند و این بحران را به فرصت تبدیل کنند.
3 – کاهش هزینه های زندگی و کاری
کسانی که حقوق بگیر هستند مثل کارمندان شریف و کارگران زحمت کش حقوقشان کم نشده ولی از آنجایی که ارزش پولشان یک سوم شده است عملا حقوقشان یک سوم شده و نمی توانند مثل گذشته هزینه کنند و کسانی که مشاغل مختلفی دارند یا تولید کننده هستند عده ای زیادی با کاهش فروش و سود مواجه می شوند که مهم است به همان تناسب و یا تا میزانی که امکان پذیر است هزینه های زندگی و کاری خود را کاهش دهیم تا در آینده نزدیک با مشکل مواجه نشویم.
4- کشف درآمدهای جدید
با این تغییرات زیاد قیمت دلار و ارزش پول خیلی چیزها تغییر کرده است. خیلی از کسب و کارها نابود می شوند و کسب و کارهایی رونق پیدا می کنند و حتی کسب و کارهایی جدیدی به وجود خواهد آمد. ما باید بررسی کنیم کسب و کار ما جز کدام دسته است و از اکنون که بازار واکنش کامل نداده جایگاه خودمان را پیدا کنیم. کسانی که کارمند و حقوق بگیر هستند راه هایی جدید درآمدی را کشف کنند و یک راه درآمدی جدید پیدا کنند کسانی که فروشنده هستند یا خدمات ارائه می کنند کسب و کارشان را با شرایط کنونی هماهنگ کنند.
مثال – کسانی که کالای خارجی می فروختند می توانند جایگزین آن محصول را از تولیدات داخلی پیدا کنند و روی فروش آن کار کنند هم از تولید داخل حمایت می شود و هم کسب و کارشان کمتر با مشکل مواجه می شود.
5 – خلاقیت در کسب و کار
با توجه به تغییرات اساسی اقتصادی در کشور خیلی از کسب و کارها با روش ها و برنامه های قبلی با شکست مواجه خواهد شد. برای جلوگیری از شکست باید مطابق با نیاز ها و شرایط امروز کشور کسب و کارها را تغییر داد. خیلی از خدمات و محصولات قبل از این بحران توجه پذیر نبود که اکنون توجیه پذیر شده و برعکس خیلی از محصولات و خدمات قبلا توجیه داشت که اکنون دیگر توجیه ندارد. با کمی خلاقیت می توان کسب و کارها را به روز کرد و این بحران را به فرصت تبدیل کرد.
6 – سرمایه گذاری روی خودمان و یادگیری
عمده ترین فرق انسانهای موفق و خوشبخت با انسانهای فقیر و گرفتار در مقدار دانسته های آنهاست. یکی از بهترین ، بی ریسک ترین و مطمئن ترین سرمایه گذاریها این است که برای یادگیری و بهبود فردی خود هزینه کنیم. اگر یادگیری ما بیشتر شود خیلی بهتر می توانیم با مشکلات مبارزه کنیم و مشکلات را حل کنیم. با یادگیری چیزهای جدید می توانیم زندگی خود را بهبود بخشیم و درامد خود را به قدر افزایش دهیم که مشکلات بیرونی تاثیر زیادی در زندگی ما ایجاد نکند.
علی معقولی 12مرداد 1397
درباره فاطمه معقولی
فاطمه معقولی هستم. تلاش می کنم این وب سایت بستری مفید و ارزش آفرین برای تمام بازدیدکنندگان باشد و مطالبی مفید درزمینه ی رشد فردی و شغلی به اشتراک گذاشته شود. منتظر نظرات ارزشمند شما برای بهبود این وب سایت هستم.
نوشته های بیشتر از فاطمه معقولی
دیدگاهتان را بنویسید